Just nu pratar vi om foto

På IKT fritids har barnen i år 1 börjat nosa på fotografering och vad det innebär och vilka konsekvenser ditt foto kan få. Vi använder oss av webbstjärnans bild: http://www.webbstjarnan.se/wordpress/wp-content/uploads/jag-tog-en-bild.pdf

Barnen är väldigt tysta och lyssnar noga när vi pratar och frågar om foton och IKT. Vi upplever att barnen inte har någon större erfarenhet av detta om vi jämför med vår
spelperiod där många barn kunde dela erfarenheter och berätta om spel de spelar hemma.
Vi får känslan av att barnen i år 1 inte har några erfarenheter av fotoappar och av den sociala ”dela bilder kulturen” såsom Instagram och Snapchat som många elever i mellanstadiet använder. Vi på IKT fritids ser fördelar med att tala om risker med fotografering innan barnen börjar använda olika fotoappar. Vi tycker det är viktigt att vägleda barnen och ge dem verktyg för att kunna reflektera över hur man ska hantera foton på ett schyst och säkert sätt.
Vi vill även uppmuntra de positiva effekterna av integration av delning och spridning av det kreativa skapande som vi dagligen upplever och skapar! Bloggarna som år 1 har och på skolans Instagram visas endast händelser eller saker som barnen skapat, men utan att visa några ansikten.

Vi har börjat arbeta med Pic collage. Barnen fotograferade i den miljö dem befinner sig i: dvs skolmiljön inom och utomhus. Innan de begav sig ut för att fotografera gick vi igenom vilka regler som gäller.

Sedan skapade barnen med färg, modell, form, rotation, text och stickers. De fick även möjlighet att presentera sina collage på smartboarden.
Några barn gjorde ett collage som om de gjorde en skoluppgift som de tilldelats, medan andra uppskattade detta moment och gjorde väldigt många som de gärna visade upp på smartboarden. Några barn blev väldigt intresserade och fortsatte dagen efter på skoltid.

Kanske ett nytt fenomen inom skapandes konst fått en plattform 🙂 bildskapandet kanske kommer att ta större utrymme digitalt. Kanske är detta lärande och utvecklande av förmågor med denna frivilliga aktivitet en del av framtidens lärande? Vi får väl se?
20140316-204418.jpg

20140316-204440.jpg

20140316-204453.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.