Sociala medier en arena för mobbing och kränkningar eller en plats för vänskap och stöd?

Klimatet i olika sociala forum ser väldigt olika ut beroende på vilken agenda personerna som gör inlägg och kommenterar har. En del trycker ner och kränker andra för att själva må lite bättre. Förmodligen gör de likadant i den fysiska världen fast inte lika kraftfullt eftersom det är lättare att kommentera anonymt på nätet. Detta är ett problem både bland unga och vuxna. Vi som arbetar med barn och unga har stora möjligheter att samtala kring värdegrundsfrågor och nätetikett i skola och på fritids.

Många tycker att det är lättare att skriva om sina problem och bekymmer än att prata med någon. Man väntar på rätt tillfälle men det dyker sällan upp, det är svårt att ta upp känsliga saker som att man mår dåligt och att man tycker att livet känns hopplöst. I dag använder många unga olika forum på nätet för att ventilera sina problem. Ibland besvaras de med glåpord och kommentarer som sänker i stället för att hjälpa.

Men på olika sociala forum finns också fantastiska och schyssta personer, precis som det finns i vår fysiska värld.
I veckan skrev en person ett inlägg i ett forum där Minecraft spelare diskuterade spelet Minecraft, att han valt att ta sitt liv. Han berättade att han tänkte ta sitt liv samma kväll och om hur meningslöst hans liv var och om sina känslor av vanmakt och avsaknaden av vänner och stöd från sin familj. Forumet blev snabbt fyllt med stöd, egna erfarenheter och att han skulle tänka över sitt beslut. Över 50 personer engagerade sig och det hela slutade med att han tackade för allt stöd han fått av alla i forumet.

Så det är inte internet som det ”är fel på” utan det är personerna som använder internet som ansvarar för klimatet.

Länk till artikel
http://mashable.com/2014/10/06/reddit-minecraft-suicide/

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.