Vi ville bara skoja lite

Frågan är vad som är skoj eller inte och vem som tycker att det är skojigt. Kommentarer
som ”det var väl inte så farligt” ”vi skoja bara” ”jag menade ju inte det jag skrev” är rätt
vanliga bland barn och unga. Många väljer att klicka bort taskiga kommentarer eftersom
man kanske skäms eller tycker att det inte är någon idé att ta upp det. Den allmänna uppfattningen är att det inte är någon idé att anmäla, polisen gör ju ändå inget.
En som råkat ut för extremt mycket hot och kränkningar på nätet är Julia.

I slutet av 2012 lanserade H&M en huvtröja med ett motiv av rapparen Tupac Shakur. Julia Assar Pliscovaz tyckte att motivet var oetiskt eftersom Tupac var en brottsling som är dömd för våldtäkt. På H&M Facebooksida gjorde Julia ett kritiskt inlägg där hon skrev att hon inte tycker att H&M ska trycka Tupacks ansikte på tröjorna. Julia hade hoppats på en debatt kring vad som passar att trycka på en tröja men inom ett par timmar hade tråden svämmat över med hot och kränkningar som H&M inte tag bort. Runt 3000 kommentarer som i de allra flesta fall är grova hot och kränkningar med Julia som måltavla.
”Äckel, ta självmord”. ”Snälla skjut dig själv”. ”Käften, jag hoppas du blir våldtagen”. Hon ska våldtas, stenas, hängas och dränkas.
Människor vill slå och kränka Julia, spotta henne i ansiktet och de uppmanar henne att ta livet av sig. Julia polisanmälde hoten men ärendet lades ner men togs upp för ny utredning efter att Uppdrag Granskning tog upp fallet, men det lades ner igen.

Med hjälp av Juridikinstitutet har Julia skickat skadeståndskrav direkt till flera av dem som skrivit hat- och hot kommentarer. Initiativet till att skicka skadeståndskrav direkt till dem som skrivit kommentarerna kommer från Juridikinstitutet, som är en ideell organisation som leds av Mårten Schultz, professor i civilrätt tillsammans med ett antal studenter vid olika universitet i Sverige.
En av de som hotat och kränkt Julia har betalat skadestånd till henne men flera nekar till anklagelserna. Nu får Julia hjälp av Juridikinstitutet att ta ärendet vidare i en civilrättslig process.

Våra barn och unga vet förstås att det inte är ok att kränka och hota någon i verkliga livet eller på nätet. Men frågan är om de vet att det är olagligt och att de kan bli dömda till skadestånd fast de är under 15 år? Vilken kunskap har vi på fritids och skola om vad som gäller juridiskt? För att barn och unga ska veta vilket ansvar de har både etiskt / moraliskt och juridiskt måste vi ta upp det i skolan.

No Hate hemsida finns lättillgänglig information i form av material att ladda ner eller som poddar som man kan lyssna på tillsammans med sina elever.

2 tankar på “Vi ville bara skoja lite

 1. Jag blir alltid så glad, även om inte texterna alltid ger upphov till glädje, när jag läser era inlägg. De blir genast förmedlade till all personal på våra skolor: fritids, F-klass och ända upp till åk 9, för att ge input till diskussioner med både yngre och äldre elever.
  Tack för bra och viktiga tankar!
  Helena

  • Hej!
   Vad roligt att inläggen uppskattas och tas tillvara! Vi anser som du att detta arbete är viktigt att börja arbeta med i yngre åldrarna!
   tack för gensvar!
   Hälsningar IKT fritids
   Linnea och Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.