Samtal med en klok 14-åring om livet på nätet

Att det är komplicerat att vara tonåring i dag var vi rätt säkra på, men att livet med sociala medier är så komplext hade vi inte riktigt koll på. Här följer en liten sammanfattning från ett samtal med en tjej som går i 7:an.
Vanligaste sociala mötesplatser på vår skola är KIK, ASK.fm, Instagram och SnapChat.

kiksnapchat

Många har flera Instagramkonton ett för de som vill följa, som kompisar, föräldrar, släktingar och andra vuxna som man känner. Sen har många flera konton som är mer privata, där man väljer följare bland dem som man är närmare kompis med.

bild 4 (2) kopia
Mycket på Instagram handlar om bekräftelse! Både för tjejer och killar. Bland tjejer är det vanligt att skriva många hjärtan och gulliga symboler tillsammans med utrop som Du e den finaste – älskar dig! under en bild av en kompis. Det besvaras snabbt med, nej du e finast – älskar dig ännu mer osv.

Ofta lägger tjejer som är osams med någon ut en förolämpning om den personen för att få bekräftelse av andra som tycker likadant. En bild av en gris och texten, Lisa är en hora som ligger runt med hela skolan kan ge många likes och kommentarer från de som håller med. Speciellt om Lisa tillhör dem som inte står högst upp i hierarkin i skolan.
Det är inte helt självklart att man ger sitt stöd till Lisa, det beror på om man är nära kompis till henne eller om man själv har en hög status på skolan och kan sticka ut hakan utan att själv bli påhoppad.

imag0459
ASK.fm har en inställning som inte tillåter anonyma frågor, men det är ingen som har den inställningen eftersom hela poängen med ASK försvinner då. Det blir tråkigt om man alltid vet vem som frågar vad. Då kan man lika gärna fråga face to face!

Det är mycket hat på ASK, många sprider rykten och skriver kränkande kommentarer! Om man ska ge sitt stöd till någon som är utsatt måste man använda sitt namn. Om man gör det anonymt tror alla att det är den som är utsatt som själv skriver och fejkar att den får en massa stöd.

Den med hög status på skolan hamnar ofta i strålkastarljuset och får mycket kommentarer och bekräftelse. Personen objektifieras och får kommentarer om sin rumpa, bröst och utseende.

En annan sak som händer ofta på ASK är att någon skriver ”beskriv Stina Hedlund” på Stinas egna ASK. Då tror de flesta att det är Stina själv som skriver det på sitt egna konto för att få bekräftelse. Det blir alltså ett sätt att jävlas med folk.

Ett annat sätt att vara taskig på är att skriva kommentarer anonymt på ASK som t.ex. ”hörde att du var aspackad i fredags”. Skriver man ingenting som svar, går ryktet att man är alkis. Förnekar man fortsätter personen att skriva, ”såg dig” ”hörde av NN att ni dela på en flaska vin, eller en massa andra osanna kommentarer. Man kan ju också svara att ”såklart jag var aspackad, det är jag varje helg!” Det spelar egentligen ingen roll för ryktet är igång.
När skolan stänger ner ASK från skolans nätverk fattar de inte att man bara slår på 3G på sin mobil och fortsätter att använda det.
Föräldrar
Min morsa är sjukt pinsam! Det har hänt att hon har gått igenom min telefon för att kolla vad som händer. Jag fattar varför men hon är skit jobbig! Nu har jag mobilen och datorn i vardagsrummet på natten. Jobbigt på ett sätt men det var också jobbigt när man fick meddelanden mitt i natten och då måste man kolla om det var nåt´ viktigt men det var det aldrig.

Man borde prata om hat och mobbing på nätet! Men om det är lärarna på skolan som ska göra det, som man absolut inte har något förtroende för funkar det inte. (eleven som samtalet utspelar sig med har förtroende för en lärare av väldigt många)
Det måste vara någon utifrån och det är rätt sent i sjuan, då är det nästan för sent.

Det här är delar ur ett samtal med en smart och klok 14-årig tjej som lever i en komplex värld. Helt klart är ingenting svart eller vitt! Det finns så många koder kring användandet av sociala medier som vi vuxna inte har en aning om.

Men det som faktiskt är helt klart är att vi måste samtala med barn och unga kring livet på nätet och det är alldeles för sent att börja samtala när de fyllt 14 år. Det är därför som IKT-Fritids fyller en viktig funktion. På fritids finns det vuxna som kan samtala kring livet på nätet, hur det är och hur det borde vara. Nämligen roligt och utvecklande i stället för jobbigt och svårt.

Pathon (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.