IKT-fritids har jobbat med kod

Att arbeta med kod och programmering tillsammans med barnen på fritids har varit både utmanande, spännande och framför allt väldigt roligt! Barnens nyfikenhet och kreativitet har tagit helt galna vändningar ibland. Vi har lärt oss mycket och ser fram emot nästa omgång med 30 st nya ivriga barn. Vill du veta mer om projektet kan du följa det på vår
blogg http://hackersiskolan.se/

bild 3 (4) kopia

Under den här tiden har Stina fått chansen att arbeta med IKT under halvklasslektioner med skolans 3:or. De har haft IKT fritids helt enkelt fast under skoltid. Vi startade med ”heta stolen” en lek där man sitter i en ring. Vid olika påståenden tar man ställning ”för eller emot” – håller man med reser man sig och byter stol med en kompis. Man byter också stol om man varit med om en händelse.

Vid uppmaningen alla byter stol som – brukar spela dataspel – bytte alla stol med varandra.

Vid uppmaningen alla byter stol som någon gång hamnat på en sida med pinsamt innehåll – tittade alla på varandra med förvånade miner, men efter ett tag och med stöd av pedagogen som avslöjade att hon hamnat på pinsamma sidor MÅNGA gånger, blev det en riktig rusch efter en ny stol. De flesta ville berätta och det blev en bra diskussion om hur lätt det är att hamna på en vuxensida fast man inte ville.

Under dessa IKT lektioner har vi också pratat om säkerhet på nätet, bildhantering, vad man gillar och delar, hur man söker på ett smart sätt, källkritik och mycket mer. Samtidigt som vi använt våra IPads praktiskt med bildhantering och animerad film.

När man har ”IKT fritids” under skoltid når man alla barn, även de som brukar gå hem tidigt, men tiden styr och det är trist att inte hinna bli klar med projektet som påbörjats.     Fördelen med att arbeta med år 3 är att de är självgående när de kan tekniken. Under fritidstid har vi lyckats boka ett klassrum där små filmteam med 3-4 st fått arbeta ostört. Deras glädje när de dessutom fick mellanmålet uppburet och fick fortsätta tills de vara klara var stor. En spännande filmfestival väntar när allas filmer är färdiga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.