TV spel + hjärnplasticitet = SANT

I senaste numret av Modern Psykologi nr 5 2015
behandlas olika aspekter på dataspelande.

Man tar upp frågan om våldsamma spel skapar aggressiva unga
Forskare vid University of Oxford avfärdade nyligen sambandet mellan TV /dataspel och våld. Lärare skattade egenskaper som hjälpsamhet, skolmotivation och hur benägna 200 elever i åldrarna 12-13 år var att hamna i bråk. Sedan jämfördes detta med barnens spelvanor. De fann inget samband mellan ett aggressivt beteende och våldsspel.

Under rubriken ”Gemja dig frisk” kan man läsa;
I en studie vid Nya Zealands hälsodepartement 2012 lät forskarna behandla deprimerade ungdomar med TV spel. Under spelets sju olika nivåer skulle tonåringarna lära sig känna igen negativa tankar och oskadliggöra dem. En uppgift gick ut på att skjuta ner slembollar som kastar ur sig påståenden som ”du är sämst” eller ”du är en förlorare”.
187 deprimerade ungdomar delades upp i två grupper, där den ena fick spela i sju veckor och den andra gruppen fick samtalsterapi under samma tid. Efter behandlingarna blev 44% av spelgruppen friskförklarade medan motsvarande siffra för kontrollgruppen var 26%.

6882-super mario 64

Kan man förbättra vitala hjärnfunktioner med en halvtimmes spelande per dag?
I en tysk studie fick tjugo vuxna personer fick spela Super Mario under två månader i 30 minuter. Försökspersonernas hjärnor jämfördes med en kontrollgrupp som inte spelat spel. Forskarna fann att den grupp som spelat Super Mario hade en större mängd av grå substans. Resultaten visade också att substansen ökade som mest i de delar av hjärnan som hanterar minne rumsuppfattning och minne. Simone Kühn, utvecklingspsykolog vid Max Planck-institutet hoppas att metoden skall användas som kompletterande behandlingsform för patienter med schizofreni, alzheimer och posttraumatisk stress.

Passa på att vara delaktig i barnens spelande under lovet och få bättre minne och finmotorik på köpet. Om man är riktigt ihärdig kanske man kan komma i närheten av barnens snabba reaktionsförmåga också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.