Passa på att umgås online på lovet

Många barn kommer att tillbringa en del av lovet online, med att umgås med kompisar, spela spel eller titta på YouTube-klipp som tidsfördriv. Det är inte ovanligt att vi vuxna delar in barn och ungas intresse för internet och allt vad det innebär, i en värld som tillhör dem.

Passa på att besöka ”deras värld” om du är förälder, faster, morbror eller en annan vuxen som tillhör familjens vänskapskrets. Om du är intresserad och frågar om du får vara med och spela eller ber barnen lära dig lite om Snapchat eller något annat som dina barn använder, finns det stora möjligheter att du får en större inblick i en värld som också kan delas av dig.

Be om hjälp med att skapa en egen avatar (figur) i de spel som ditt barn spelar. Barnet får vara experten och visa dig hur du ska lösa problemen i spelet för att ta dig vidare.

Kanske Snapchat blir en plattform för kommunikation som du och din tonåring kommer att använda när ni vill skoja eller när du eller ditt barn vill bli sams igen efter ett gräl.

Om du vill få en bra dialog om internet och sociala medier med ditt barn, är det viktigt att tänka på att ditt barn har rätt till integritet. Mycket av det som kommuniceras på Instagram, Ask.fm, Kik, Snapchat,Facebook eller andra ställen som ditt barn använder är privat.

Fråga gärna om hur de upplever att tonen i de olika trådarna är. Hur är jargongen? Hur brukar ditt barn göra när de får taskiga kommentarer? Samtala och diskutera!

Barnen måste känna att de ska kunna berätta för dig om de råkat ut för något kränkande eller obehagligt utan att de ”blir av ”med sina möjligheter att använda sociala medier. Om du reagerar väldigt starkt kan det hända att de inte berättar fler gånger.

Det är vi alla tillsammans som ansvarar för innehållet på nätet och det är vi vuxna som har ansvaret för att stötta våra barn och unga så att de tänker efter innan de de delar och uttrycker sig på ett negativt sätt. Framför allt hoppas vi att ni njuter av er ledighet och umgås på det sätt som passar er!

IMG_7374
En riktigt God Jul önskar vi

Stina och Linnea

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.