Periscope – bästa appen 2015 enligt Apple

Periscope är en app som man använder för att livesända video över hela världen. Periscope ägs av Twitter och lanserades i mars 2015, redan i augusti 2015 fanns det 10 miljoner användare över världen.

När protesterna bröt ut på Taksim-torget i Istanbul 2013 saknade Beykpour möjlighet att se händelserna i realtid. Man kunde läsa om vad som hände via Twitter men inte se dem. Läs mer om hur Periscope utvecklades

När man livesänder kan de som följer sändningen kommentera i realtid och skicka hjärtan för att visa sin uppskattning.

8636193_orig

När man loggar in på Periscope kan man se om någon av de man följer sänder live, man kan även få förslag på vilka användare som är mest populära, dvs. de som nyligen sänt och har många följare. Längre ner i samma fält kan man se de personer som man själv följer på Twitter som har Periscope och då också se vilka användare, som de i sin tur följer på Periscope. Nyfikna som vi är på nya sociala medier började vi testa Periscope i våras, men än så länge har vi bara tittat på andras sändningar och inte sänt något själva.

IMG_7522
När vi provat appen har vi använt kartan och klickat på olika användare runt om i världen. Vi har t.ex. sett; en kock som lär ut hur man lagar vegetarisk mat, musiker som sjunger och spelar, hemma fester, tjejer och killar som pratar om sin dag eller vad som pågår i deras liv samtidigt som de svarar på frågor som dyker upp på skärmen från de som tittar, par som har sex, ensamma som har sex, gatuvyer från New York, bröllop i Bombay, gudstjänst i Los Angeles, hockeymatch i Moskva och en gudstjänst från Abuja i Nigeria.

Vi inte lagt märke till att Periscope börjat användas bland barn och unga på våra skolor ännu. Men det är nog bara en tidsfråga, om en populär, tongivande elev börjar så kommer appen snabbt att bli populär.

När vi försökt att hitta kända profiler som barn och unga kan tänkas vara intresserade av att följa har vi hittat en del artister som skaffat konto men inte börjat använda dem än så länge.

Vi tänkte att Misslisibell 14 år som vi skrivit om tidigare borde vara aktiv på Periscope eftersom hon är en av de unga som vi följt som använt sociala medier sedan 2012 och som finns på YouTube, Instagram, driver en egen blogg, finns på Facebook och som driver en egen webbshop. Men Misslisibell är inte speciellt aktiv på Periscope, vilket hon inte behöver vara heller eftersom hon har en egen app som hon kan använda för att sända live! Misslisibell eller Lisa Jonsson som hon egentligen heter är värd ett eget blogginlägg vilket kommer så småningom.

Den 21/1-22/1 finns Stina på plats på BETT mässan i London och planerar att använda Periscope för att dela med sig av sina upplevelser.
Stina heter precis som på Twitter Stina Hedlund, på Periscope.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.