Sociala medier – iakttagelser och reflektioner januari 2017

På väg till skolan
Vi är många som stiger av bussen samtidigt på väg till skolan. Här är några exempel på vad som händer under promenaden på ca 6 minuter.

 Selfie
Två flickor i åk 7 stannar och tar en selfie med en fantastisk morgonrodnad i bakgrunden.

Pokemongym
Lite längre fram har tre pojkar i åk 2 stannat för att lägga in en Pokemon på ett gym som finns på en förskola som man passerar. En pappa med ett förskolebarn i barnvagn passar också på att placera en Pokemon i gymmet eftersom han ser att han lätt kan vinna fighten med sin mycket starkare Pokemon. Han ursäktar sig med att han har ansvar för sin sons mobil under dagen för att han ska kunna levla och hitta nya Pokemons i stan. (sonen går i åk 4)

Gå och spela
Ett helt gäng med barn i åldrarna 7-9 år går och spelar olika spel på sina mobiler samtidigt som de berättar olika trix eller hack som man kan göra för att komma vidare i spelet.

Lasersvärd
Ett par barn har laddat ner en app med olika ljudeffekter. Under promenaden hinner de slåss med lasersvärd, raka sig och smyga sig nära personer, samtidigt som de släpper långa fisar.

Lyssna på musik
En flicka och en pojke i åk 3 delar på ett par hörlurar och lyssnar på en låt samtidigt som de småpratar och närmar sig skolan.

Hjälp med läxan
Står och pratar med en lärare i åk 4 när en av hennes elever räcker henne sin mobil och berättar att en elev vill prata med henne. Det är en flicka som varit sjuk under dagen som tar kontakt via Snapchat. Eleven undrar om hon kan göra något arbete hemma samtidigt som hon växlar mellan olika filter på Snapchat. Läraren ger förslag på uppgifter i olika dataprogram medan flickan byter filter från utstående ögon till hatt, glasögon och mustasch för att avsluta med ett trollansikte med en gigantisk näsa. När de pratat klart önskar eleven trevlig helg och försvinner bland fiskar med ett färgglatt cyklop.

snap

Kurragömma
I spelet Momio kan man använda en gruppchatt. Perfekt för kurragömma på skolan. Alla gömmer sig inom ett visst område på skolan. (Detta sker på em. när de är på Klubben) Sedan skickar man ledtrådar i gruppchatten så att man ska kunna hitta varandra.

Umgås med sjuk kompis
Ett sätt är att livestreama vad som händer på t.ex. Klubben på em. Vilket händer rätt ofta.

Musical.ly
Man kan sända live på Musical.ly, men det absolut populäraste användningsområdet är att göra rörelser till korta ”musiksnuttar”. Det tränas och regisseras runt om i våra skolor. På raster, i korridorer och när tillfälle ges helt enkelt. I den här appen finns det möjlighet till kreativitet och att sprida sina åsikter. Vilket många passar på att göra, t.ex. mot mobbing.

Inspiration
Att bli inspirerad av bilder eller filmer är kul och leder ofta till egna varianter. Här är en bild på en elev i åk 4 som flera hjälpts åt för att framställa.

insta2

Helt klart är att mobilen är en del av barn och ungas vardag och ett sätt att umgås.

Ett sätt att försöka förstå deras värld är att prova de olika apparna själv och leka med dem.
Dessutom finns ett filter på Snapchat som gör dig supersnygg, bara en sån sak 🙂

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.