Dags att skrota ordet skärmtid!

Gång på gång används ordet skärmtid i media. Vem som myntat ordet är oklart, men det har en negativ klang och ger oftast föräldrar dåligt samvete. Som om det fanns en speciell mängd tid, som barn kan spendera framför skärmar av olika slag.

Vi har varit med om att föräldrar blivit irriterade för att vi spelat spel tillsammans med barnen på fritids, eftersom vi tagit av skärmtiden som de har hemma. Oftast en tid när föräldrarna behöver lite egentid. (kanske vid en skärm?) Detta har dock aldrig förekommit när vi programmerat. Verkar inte räknas som skärmtid…

Många inom vuxenvärlden tycker att man måste begränsa ungas nätanvändning och tänker inte på att det är viktigt för barn och unga att interagera och ha relationer med varandra på alla plan. Vännerna kan man träffa på stranden, i parken eller på nätet.

Be barnen att berätta om spelet de spelar och om olika sociala plattformar de använder. Ladda ner t.ex. Snapchat och be om hjälp för att komma igång. Du måste inte vara kompis med ditt barn i sociala medier om de inte vill. ( yngre barn vill oftast) Var nyfiken och intresserad. Gör en egen avatar och var med och spela.

Vi vuxna kanske tycker att barnen bara spelar och tittar på ”roliga” klipp. Medan barnen använder mobilen till massor av olika saker. Hur och vem man är som person speglas i sociala medier och blir en del av identiteten. Snapchat är inte bara bilder och Likes utan kan också vara ”sambandscentralen” för att ses på stranden eller planera kommande aktiviteter. Tänk på att mobilen är så mycket mer än bara en mobil. Den spelar en viktig roll i ditt barns liv.

Om du är insatt och har en bild av vad ditt barn gör på nätet är det lättare att komma överens om regler för användandet och samtidigt undvika bråk och konflikter.

Hitta former som passar din familj utan att ha dåligt samvete. Digitaliseringen och skärmarna är en del av livet, både för barn, unga och vuxna.
Kanske dags att se likvärdigt på aktiviteter på skärmar av olika slag precis som på läsning av en bok, TV tittande eller andra stillasittande aktiviteter.
Självklart behöver vi röra på oss och ha en aktiv livsstil, men än så länge är det ingen som pratar om ”rörelsetid”,

1 tanke på “Dags att skrota ordet skärmtid!

  1. Pingback: Låt oss diskutera begreppet skärmtid(igen)! | IKT-fritids- ett socialt och kulturellt fenomen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.