Alla får vara med..

Sommarlovet är slut. Barn i Sverige laddar om inför en skolstart på många sätt.

Att hålla kontakten med vänner har alltid varit viktigt under skollov. Att prata, träffas och umgås är en stor aktivitet.

Sociala medier i dag bidrar även med att, inte bara registrera och publicera vad man gör och vem man är med, utan även vart man befinner sig och vilket humör man är på.

Med den möjligheten behöver man inte längre befinna sig på samma plats för att umgås, på det sätt man kanske gjorde tidigare när man möttes i parken, på  gatan eller stranden.

Vi vuxna har ibland svårt att förstå detta. Att umgås, begreppet per definition har förändrats. Och idag måste man börja acceptera att det ser ut på ett annat sätt.

Att hänga på Skype, Houseparty eller andra livesända kanaler med sina vänner är ett socialt umgänge. Och viktigt för våra unga. Därför är det viktigt att vi vuxna hittar ett bra förhållningssätt.

För om vi ser bort från vad barnen faktiskt gör på sociala medier och enbart ser deras digitala aktivitet som tidsfördriv, så riskeras barnens sociala umgänge och deras utveckling, om vi begränsar. Detta kan även leda till utanförskap.

Att alla får vara med, är ett myntat begrepp inom skola. Kanske ett av de äldsta. Det har diskuterats i många omgångar om vikten att skydda och vårda lek samt sociala relationer men även tillåta att vem som helst ska kunna hoppa in och delta, när som helst.

”Alla får vara med”

Men när vi vuxna begränsar tillfällen till digital aktivitet, så är det på barnens bekostnad. För då får inte alla vara med längre. Och eftersom barnens digitala nätnärvaro påverkar deras närvaro i skola eller i andra fritidsaktiviteter, så kan även dessa relationer påverkas.

Det är vårt uppdrag att främja sociala relationer. I skola och på fritidshemmet. Så från och med denna termin hoppas vi att alla som vill får vara med! I alla sammanhang. På alla nivåer.

Som en elev i åk 3 sa: vi teamar på alla nivåer, då blir vi bäst! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.