Msp igen.. men vi måste sluta varna, skapa förbud och ignorera!

Ännu en artikel i kvällspressen om barn och spelande med fokus på föräldrars rädsla som resulterar i panik och förbud.

Msp,  Movie Star Planet är ett spel som många barn spelar högt upp i åldrarna. Det märker vi när vi samtalar med unga och deras aktiviteter på nätet.

Msp, är ett socialt spel som det diskuterats kring tidigare i samband med kränkningar och sexuella inviter som unga får på nätet. Tyvärr blir spelet åter igen utpekat som en anledning till trakasserier.
De som tycker till i debatten lägger stor skuld på barnen – att de spelar. Många tipsar om att reglera, begränsa och till och med förbjuda sina barn att spela. Vilket vi tror är helt fel väg att gå.

Det farliga är inte spelet i sig, det är personer som använder spelet för att kränka, trakassera och skriva elaka och olämpliga saker till andra spelare eller som artikeln tar upp – att vuxna tar kontakt med barn. Det som det behövs, är fler ansvariga som arbetar på msp för att hindra personer med elaka intentioner att att utföra dessa handlingar.

Det borde regelbundet kontrolleras och åtgärdas i spel som våra unga spelar, precis som spelutvecklarna lovar i sina ”safety policy” att de gör. Spelarna behöver utveckla kunskaper för att känna till vilka åtgärder de kan/ska göra när en annan spelare är elak eller skriver olämpliga saker. I de allra flesta spel kan man som spelare anmäla och blockera olämpliga spelare, men det vet de flesta barn och unga inte om, eller låter bli att använda. För att det inte är någon som berättat det för dem.

Att skrämma människor med ”det farliga spelet” och därmed förbjuda barnen att spela, utvecklar inte barnens kunskaper om hur de ska hantera obehagliga situationer på nätet.

Många barn som spelar och utsätts för dessa kommentarer eller blir illa behandlade vågar inte berätta eller be vuxna om hjälp för att lösa obehagliga situationer, eftersom de riskerar att bli av med sina möjligheter att spela.

Då väljer de att inte säga något alls – och om vi vuxna får veta blir det moralpanik och kanske ett Facebook inlägg som sprids för att kanske bli en artikel i en kvällstidning.

Återigen får rubriken Varningen för barnspelet Massvis med pedofiler, fler föräldrar att förbjuda sina barn och unga att spela istället för att samtala och prata om hur de ska agera om de råkar ut för något obehagligt eller kränkande.

Artiklar om barn och unga som råkar ut för situationer som i artikeln borde lägga större fokus på att informera istället för att varna.

Vårt råd är att samtala med barnen, låt dem visa hur spelet fungerar, läs informationen för föräldrar och ta reda på hur man anmäler och blockera spelare som uppför sig illa, eller försöker att få kontakt. Barnen måste lita på att de får hjälp och stöd av sina föräldrar utan att de blir av med sina möjligheter att spela.

Diskutera med ditt barn om vilka de ska bli vänner med i spelet. Vänskap i spel med personer som de känner på riktigt, t.ex. klasskamrater, sina föräldrar eller syskon, minimerar obehagliga kommentarer i en chatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.