Bekräftelse och kärlek eller hat och hot?

Musical.ly lanserades i augusti 2014 och hade över 200 miljoner användare i juli 2017.

Med Musical.ly kan man skapa 15-sekunders videoklipp till mängder av musik. Man kan spela upp filmen i olika hastigheter, lägga till filter och olika effekter. Man kan även ta foton från kamerarullen och göra ett bildspel. Det går också att prata till sina följare och vill man så kan man köra en livesändning.
Än så länge har barn och unga fått använda appen i fred utan att media har hetsat om att man kan sända live från klassrummet. Ni kanske kommer ihåg mediedrevet kring appen Periscope? Att elever retade upp sina lärare som de filmade, och att de som var inloggade kunde ta del av vad som hände i klassrummet.

I dag kan man sända live från, Facebook, Messenger, Facetime, Houseparty mfl. Men just nu är det inte något som media fokuserar på.

På Musical.ly likar och följer man varandra. Man kan ha ett skyddat konto eller ett konto som alla kan följa. På Klubben går det elever i åk 4 och 5 och vi har skapat ett gemensamt konto där vi lägger ut filmklipp utan våra ansikten.

De flesta har även egna Musical.ly konton och det är mycket fokus på att dels titta på vad andra gjort och dels att producera själva.

På YouTube har Musickal.ly många olika kanaler som visar t.ex. månadens mest spelade Musical.ly. Trender som olika danser, visa upp sitt slime, trolleri, humor, akrobatik, teckna en bild mm.

När personer med många följare lägger upp filmer så visas det i ditt flöde och klippen får kanske ännu fler likes och kanske fler följare, kontot växer och tillslut kanske man har gjort sig en karriär på Musical.ly vilket kan generera att man plockas upp av t.ex. en klädkedja som kan
göra reklam på din kanal.

När någonting ”trendar” som att härma en tecknad groda som dansar till Dame tu Cosita är det många som vill göra en egen film på det temat, från 5-6 åringar och uppåt.

Många kändisar håller till på Musical.ly, som t.ex. @wahlgrensvärld, @jockeojonna och @marcusandmartinus. Även TV program som @tv4letsdance och @melodifestivalen har hittat hit och ser en möjlighet att dra publik och upprätthålla intresset för programmen.

En av de stora fördelarna med att dela intresset för Musikal.ly med eleverna är att vi som pedagoger får en insikt i hur appen fungerar och hur jargongen är. Det är mycket kärlek och likes men också en hel del kränkningar.

Tyvärr ser det ut så här för en del som lägger ut filmer och ofta är det barn mellan 8 och 10 år som kränker varandra. Många ställer upp och försvarar men väldigt få verkar blockera och anmäla de som inte uppför sig. Tonen kan bli rätt rå och kommentarsfältet blir en arena för trista påhopp. Tyvärr finns det en del som skaffar sig ”trollkonton” precis som många vuxna gör, för att ge sig på andra som kanske inte passar in i normen. Kommentarer som är du en tjej eller kille” förekommer frekvent när någon har ett uttryck som inte passar in i det som anses vara normalt. Många med funktionshinder får frågor som har du en sjukdom eller, du verkar vara störd osv.

Hur ska de som är unga i dag lära sig vad som är ok och inte, på nätet när de möts av kommentarer som dessa? Friendsrapporten för 2017  

Visar att varannan elev har sett vuxna bete sig illa på nätet och tyvärr tycker de inte att vi vuxna pratar tillräckligt om vad man kan göra om man blir utsatt. Varken hemma eller i skolan. Det förebyggande samtalet är viktigt! Utan moralpanik och hot om att ta deras mobil eller förbjuda en app.
På Klubben brukar vi prata om hur det ser ut bland kommentarerna och om det är någon som behöver stöd med schyssta kommentarer och med att vi hjälper till med att rapportera, och anmäla. 

Avslutningsvis;
Det är kul med Musical.ly! Det är kreativt, man lär sig att redigera och göra snygga filmer och det är roligt att få likes och bekräftelse. Schyssta kommentarer och kärlek är det mest av. Och pepptalk när någon behöver, t.ex. när en tjej gör filmer från sin säng på ett sjukhus med signaturen Battling cancer. Massor med kärlek och krya på dig hälsningar efter varje film som hon lägger upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.