Det farliga med Fortnite..?

….Det måste ju vara den moralpanik som vuxna får när barnen spelar och blir utåtagerande när de förlorar eller måste avsluta mitt i ett battle.

Eller när de  blir utåtagerande när de inte får spela.

Då skyller vi på spelet. (eller verktyget) IGEN.

https://mama.nu/mamaliv/hur-farligt-ar-fortnite-egentligen/

Ovan är en artikel som just nu cirkulerar i sociala medier.

Artikeln har lästs av många oroliga föräldrar.

Det är två röster från olika håll som utifrån sin föräldraroll tagit ställning angående spelets vara eller icke vara i deras hem.

Den ena föräldern Katrin Zytomierska  som tar stort avstånd och kallar föräldrar som låter sina barn spela Fortnite som att de inte har ” de vassaste knivarna i lådan” samtidigt som hon poserar med en tröja där texten ”Fuck Fortnite” är tryckt.

Artikeln tar även upp att skolor i Australien har tagit ställning om det är ett lämpligt spel för barn då de sett att spelandet resulterat i ökad mobbing och ovårdat språk.

Men så har vi även den andra föräldern, Paula Fenjima Manrique, som arbetar bland annat som spelexpert på TV4, som skriver i artikeln.

Hon lägger fram båda sidor av myntet kring spel som Fortnite, och skriver om andra effekter än själva spelandet eller ”skärmtiden”.

Som tex disciplin eller känslohantering där vi vuxna ibland är lite för lata eller saknar kunskap. Istället blir vi arga på barnen som agerar utåt istället för att ge hen hjälp och stöd samt verktyg att hantera känslorna.

En av de största positiva effekterna, som vi har upplevt med Fortnite är att

åldersgränserna suddas ut mellan oss människor. Nu kan ett barn som är 6 år sitta bredvid en 12 åring och prata ”samma språk”. Speciellt i skolan har den gemensamma nämnaren Fortnite spridit sig i alla åldrar. Vilket fått till följd att fler inkluderas oavsett ålder. När vi vuxna flossar på skolavslutningen ger det en stor igenkännande effekt hos barnen som snabbt hakar på och börjar dansa.

När vi har gemensamma nämnare ökar möjligheten att socialisera sig över åldersgränserna och nya relationer uppstår.

Vi ser samma effekt som när Minecraft slog igenom. Som förövrigt rankades som ett ”krigsspel med våldsinslag” i början. Även då hade vuxna panik kring spelet.

Vi har ofta återkommit till vikten av att vara nyfiken och prata med våra unga. På så sätt får vi kunskap om hur spelen fungerar och vad det är som gör att barnen gillar just det spelet. Vi tycker att det är viktigt att vara intresserad och nyfiken och sitta med så att ditt barn kan visa dig. Och för att få en ännu större förståelse, låt ditt barn hjälpa dig med att komma igång och spela. Du kanske t.om. kommer att tycka att det är kul!

Ett förbud kan leda till andra oönskade konsekvenser som tex utanförskap. Man förstår helt enkelt inte vad de andra pratar om.

Slutord:

Idag köper skolor världen över in education versionen av Minecraft för att använda till olika projekt under skoltid.

Kanske det även sker med Fortnite om 5-6 år? 🤔

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.