Vill du veta en hemlis?

I våras lanserades appen Secret i Sverige. Secret är en social plattform där man genom sina kontakter i telefonboken och på Facebook kan se vilka som har appen. De som inte skaffat den kan man bjuda in om man vill.

De inlägg som man skriver är helt anonyma och kan inte kopplas till kontakterna i telefonboken eller på Facebook. Det går alltså inte att se vem som skriver vad men man vet att det är någon som finns bland sina kontakter.

Man kan lägga upp en bild och skriva en kommentar på den. Det vi lagt märke till är att så gott som alla bilder oavsett innehåll kommenteras på ett negativt sätt. En bild med texten Lives great, har 69 kommentarer som hånar den som lagt ut bilden för dess dåliga engelska, div. könsord, ett allmänt hackande på varandras kommentarer, rasistiska utrop, rykten om vilka som haft sex med varandra, allt med en riktigt hård ton och kommentarer som gå och dö!                                                                           bild 3bild 2bild 1

En annan variant som vi såg var att lägga upp en bild på en kille och låta kommentarerna strömma fritt. Vilket resulterar i kommentarer som jävla pajas, ful som stryk, tror att han har pengar men bor i lägenhet.

En funktion som finns i appen är att blockera den person som gjort inlägget. En funktion som vi menar att ungdomarna inte kommer att använda eftersom det kan kännas värre att inte veta vad som skrivs om dig än att faktiskt veta. Dessutom så ser vi i appen när vi använder den att det är många som dessutom avslöjar vem det är som har skrivit antagandet eller kommentaren. Man skvallrar på varandra eller utger att någon annan har skrivit, fast denne inte alls har det. Detta skapar stor stress hos våra unga och många blir utsatta för kränkningar, förtal och diskrimineringar.

Vi ser även att de sexistiska kommentarerna ökar bland våra unga på sociala medier men även i ”kött-världen” används sex ord frekvent i korridorer, på fotbollsplan och i skolmatsalen när missnöje uppstår hos våra barn. Tyvärr ser vi även att ord som HORA eller FITTA skriks, t.ex. när man missar målet i fotboll. Barnen reagerar inte längre på samma sätt när de hör de nedvärderande orden, mycket troligtvis eftersom de förekommer oftare i sociala sammanhang. De ord som vi upplever används oftare är nedvärderande mot det kvinnliga könet. Barnen bara rycker på axlarna…

Tyvärr är många vuxna medansvariga till detta! Det är inte ovanligt att man får höra dessa glåpord på fotbollsmatchen man är på, när vuxna spelar spel i sociala sammanhang, i program som visas på TV, i mataffären och till och med runt middagsbordet på en vuxenmiddag när man tror barnen leker så fint i rummet intill. De hör, ser och tar till sig ett förhållningssätt som handlar om ett missnöje och negativ inställning hos oss vuxna. För ta en stund och tänk efter ett tag. Vad handlar dagens nyheter oftast om? Vad har vi diskuterat senast inom politiken? Framför allt, hur talar vi om och med våra barn om deras skola och skolans uppdrag? Hur ofta skyller vi vuxna på internet, apparna och barnens användande av digitala redskap ur ett negativt perspektiv för det dåliga språkbruket. Det är lätt att glömma bort det positiva med att barnen utvecklas och utbildas med internets möjligheter.

Vi är övertygande att det behövs skapas en medvetenhet kring hur vi agerar medmänniskor och hur vi vuxna kan arbeta förebyggande med vår nästa generation. För barn utvecklar sitt språk och sin identitet under skolåren samtidigt som många barn är aktiva användare på sociala plattformar.

Språket har just nu en tendens att bli hårdare på nätet, man använder mycket oftare beskrivande ord som tyvärr utvecklats till mycket negativa och kränkande. Problematiken uppstår när sändare och mottagare inte fungerar eftersom det skrivna ordet kan läsas av och tolkas på många varierande sätt. Många av våra barn tar risker då internet ger barnen självbestämmande att skriva, dela och ta del av information. Det är viktigt för våra unga att följa med i utvecklingen och vara en del av ”det senaste” i ungdomskulturen när det gäller applikationer och sociala medier.

Secrets är EN av dessa sociala medier där man kan skriva inlägg anonymt. Ask.fm är ett annat som vi har tidigare diskuterat här i bloggen. Det finns många fler och det skapas ständigt nya. Vi på IKT-fritids tror fortfarande inte på att förbjuda, stänga av eller filtrera bort sådana plattformar utan vi vill arbeta förebyggande med barnen med utgångspunkt från ett värdegrunds arbete, på en kontinuerligt och aktivt sätt. Att sluta hata och börja prata med varandra. Vi påstår att att vuxna måste börja prata mer med sina barn för att kunna lyssna och förstå dem! Vi måste även låta barnen skapa ett eget filter, inte i deras datorer eller telefoner utan i deras huvud. Utbilda barnen i integritetshantering, informationssäkerhet samt tala om de juridiska konsekvenser som deras handlande kan få. Vi anser att man genom att synliggöra och medvetandegöra barn och unga om konsekvenserna av deras hantering i dessa medier, kan skapa förståelse. En insikt om vilka val de har och hur det påverkar andra människor och hur de påverkar dem själva.

 

 

1 tanke på “Vill du veta en hemlis?

  1. Pingback: Inlägg och artiklar om appen Secret | RO4:s resurssida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.