Varningar som i rädsla och okunskap

Just nu sprids det varningar i medier till föräldrar att vara observant på Momo challenge.

Jag, Linnea själv fick en VARNING för den otroliga farliga appen (som inte är app utan ett användarkonto) i ett utskick från min kommun jag bor i igår eftersom jag har barn i skola i Värmdö. Meddelandet visade på stressat budskap och okunskap. Samt uppmanar föräldrar att samtala med sina barn om detta, vilket kan leda till mera panik och rädsla.

Det är inte första gången man går ut som kommun eller enhet och varnar om farliga trender på nätet. I mitt fall börjar man faktiskt med att beskriva det obehagliga som en app. Vilket är helt felaktigt, eftersom det handlar för det första om en användarprofil. Redan där blir jag så fruktansvärt upprörd att man ser till att vuxna bidrar med mera skräck i denna ”spökhistoria”!

Vårt tips till oroliga föräldrar som nu kommer fundera över den information man har fått och hur man ska göra med sina egna barn är att lugna ned sig, kolla fakta, leta källor och söka information. OCH inte sprida bilden på MOMO eller informationen om att detta skulle vara farligt till nära anhöriga. Detta bör man även göra som förälder INNAN man pratar med sina barn.

Dela/sprid inte fotografiet i medier så att det inte får mera spridning. Samma sak med artiklar om momo challenges.

Ingen kan säkert säga ännu att detta är sann fakta. Denna användare sägs ge unga utmaningar om att skära sig själva och ta livet av sig. Det sprids att det även varit en flicka som har dött.

Detta KAN ÄVEN VARA påhittad historia för att få spridning om ett konstverk som en japansk konstnär har gjort. Någon slags marknadsföring.

Många medier på nätet skriver om detta fasansfulla, om man googlar momo.

I syfte att få många läsare, skrämmer man upp människor genom att skriva om händelser och hänvisar till andra skribenter/artiklar, och publicerar bilder på uppskurna armar och framförallt bilden på momo.

Det som vi har hittat så är det en artikel från Indien som har översatts och spridits från början. Men kan ha fel.

–> OM kommuner och enheter uppmanar föräldrar att prata med sina barn om detta i hemmet kommer barnen genast googla om det. Och bilden kommer spridas ännu mer i andra sociala medier och andra kommer se bilden på denna skapelse som etsar sig fast på näthinnan.

MOMO challenge finns som en FB-användare och skapades nu i august. Idag har användaren 4 inlägg. MOMO finns även på Messenger. Vi har provat få kontakt på Messenger men ingen har svarat ännu. Vi har inte hittat MOMO på Whatsapp.

Som sagt tidigare i vår text, det är inte första gången vuxna förvärrar för barnen pga. rädsla och okunskap och obetänksamhet. Om ni minns appen ”PERISCOPE” och den moralpanik som uppstod när media slog upp den farliga appen som en nyhet. Klart att flera barn skaffade appen bara för att den ansågs som olämplig. Därför att vuxna uppmanades att prata med sina barn, och därmed prata med sina barn hemma och i sin tur skapade ett intresse för att fortsätta utforska. För barn (och vuxna) är naturligt nyfikna.
Det kan hända samma sak denna gång. OBS, vi påpekar KAN.

Vänta nu med att samtala om detta innan barnen kommer och berättar, eller om ni hör diskussioner i korridorerna. Och sedan väntar vi på att vi får mer information och fakta om detta.
Läs gärna om detta resonemang:

http://kwasbeb.se/2018/09/20/spokhistorien-momo-challenge-annu-en-svarta-madame-pa-sociala-medier/

 

 

2 tankar på “Varningar som i rädsla och okunskap

  1. Pingback: Det går snabbt att skrämmas på nätet – Momo goes viral – Pedagog Trelleborg

  2. Pingback: Det går snabbt att skrämmas på nätet – om vuxenansvar – Ola

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.