Allt börjar med dig!

Den 5/2-2019 är det ”Safer Internet day”, vilken är en dag då nätsäkerhet och användning av Internet uppmärksammas. En dag som vi tycker att fler skolor borde vara bättre på att lyfta och uppmärksamma.

Tack vare utvecklingen av smartphone har antalet unga i åldrarna 9-12 år fyrdubblat användningen av internet det senaste decenniet och våra unga använder internet MÅNGA gånger varje dag.

Unga & medier

Det ingår i skolans uppdrag att utbilda eleverna i digitalkompetens, vilket innebär att;
Förstå digitaliseringens påverkan på samhället.
Kunna använda och förstå digitala verktyg och medier.
Ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt.
Lösa problem och omsätta idéer till handling.

Detta är viktig kunskap som barnen måste ha för att bli välfungerande samhällsmedborgare. Därför är det viktigt att våra skolor prioriterar och satsar på kompetensutveckling av skolans personal samt arbeta aktivt med utvecklingen av digitaliseringen.

Den generation som var i tonåren när internet började ta plats i våra hem, har fått lära sig hanteringen av internet mer eller minde på egen hand. Vissa har dessutom sett anonymiteten, den snabba responsen och spridningsfunktionen som stora möjligheter att propagera eller sprida åsikter. Vilket kan vara både positivt och negativt. Vi kan inte göra mer för denna målgrupp än att informera, dela kunskaper och blockera och anmäla spridning av dåliga ting.

Men den generation som sitter i grundskolans skolbänkar just nu har fantastiska möjligheter att lära sig att använda internet på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt, om skolan öppnar upp den möjligheten för dem.

Det skrivs ofta om skärmtiden i media. Att våra unga rör sig för lite, får sömnsvårigheter, blir stressade, får sämre empatiförmåga mm. Vi tror inte på begreppet skärmtid. det handlar om VAD du gör framför skärmen. Att skärmtiden leder till minskad rörelse beror naturligtvis på användaren. Allt handlar om utbildning och kunskap.

Så inför 5 februari, ”Safer Internet dag”!

Öppna upp möjligheterna kollegor emellan på era skolor och diskutera hur vi tillsammans kan stödja våra unga nätanvändare.
Låt oss börja med oss själva, vilka möjligheter har vi fått tack vare internet och hur använder vi nätets möjligheter. Prata med våra unga. Lär av våra unga. Dela med dig av dina goda kunskaper till våra unga. Och glöm bort begreppet skärmtid.

Det är dags att bli skärmsmart! Allt börjar med dig!
Tillsammans för ett tryggare internet!

Här kan du som pedagog och förälder hitta massor med förslag vad du kan arbeta med när det gäller schysst och säker på nätet:

Surfa lugnt 

Safer Internet day

Arbeta för ett säkrare internet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.